Foredrag


Jeanette Varberg holder forunderlige foredrag om verden og dens finurlige historier. Her finder du alle hendes foredrag og bookingmuligheder.

Jeanette varberg PÅ TURNÉ

24. januar 2024RoskildeRoskilde KongrescenterFå billetter tilbage!Kl. 19:00 - 21:00http://www.tikko.dk/event/viking-ran-ild-og-svaerd-jeanette-varberg-roskilde-6274

Epidemier gennem 10.000 år – 10 ting man kan lære.


Dobbeltforedrag med Poul Duedahl på baggrund af bogen ”Den Fjerde Rytter - 10.000 års epidemihistorie.

I slutningen af 2019 følte den 57-årige rejehandler Wei Guixian i Wuhan sig småsløj. Hun opsøgte læge for at få hjælp til at dulme symptomerne og vendte derpå tilbage til sin stadeplads på dyremarkedet. Tre måneder senere var smitten ude af kontrol og spredt i hele verden.

For langt de fleste af den moderne verdens indbyggere var det første gang, de så effekten af en verdensomspændende epidemi med den angst og destruktion, som følger i slipstrømmen. I et historisk perspektiv var den til gengæld forventelig.
Frygten for epidemierne er ældgammel, og har stort set alle tider været til stede. I den vestlige verden blev den ofte symboliseret ved den Fjerde Rytter - en gustengul rytter, beskrevet i Johannes åbenbaringen, der bragte med sig sygdom, sult og død. Epidemier er uden sammenligning verdenshistoriens største dræber og overskygger i den sammenhæng klart naturkatastrofer og krige.

Flere gange har epidemier ændret historiens gang og været afgørende for, om imperier bestod eller bukkede og om krige er blevet vundet eller tabt. Og de berørte samfund har altid set anderledes ud efter en epidemi.

Viking
Ran, ild og sværd


Vikingetiden er en af de helt centrale perioder i danmarkshistorien, og den er mere populær og fascinerende end det meste andet historie.

VIKING er Jeanette Varbergs brede fortælling om vikingetiden – den tager fat, hvor Fortidens Slagmarker slap, men er i øvrigt sin helt egen fortælling.

Hun sætter vikingetogterne i centrum og skriver om de vikinger, der kom til at sætte deres spor i hele datidens Europa. Fra Irland til Rusland, fra Grønland til Middelhavet blev vikingerne en del af historien, og de træder frem i arkæologien og kilderne. Nordens krigere satte sejl i en jagt på guld, ære og i sidste ende land. Plyndringer, slagmarker og magtkampe, politiske magtspil, rænkespil og landvindinger er alle facetter af fortællingen om vikingerne ude i Skandinavien og Europa. Samtidig så tiden en stærk udvikling af de skandinaviske kongedømmer, store konger samlede magten og grundlagde det Danmark, vi kender. Heri spillede også kvinderne en afgørende rolle om end ofte i skyggen af deres mænd.

Mens vi normalt sætter vikingetidens århundreder fra midt i 700-tallet til midt i 1000-tallet, udvider Jeanette Varberg perioden, så vi får et spænd på godt 700 års historie. Baseret på arkæologiske fund og historiske kilder formidles et langt stræk fra 300-tallet til begyndelsen af 1100-tallet.

På ekspedition


Som arkæolog rejser Jeanette Varberg ofte over hele verden i søgen efter svar på fortidens store spørgsmål. I hendes arbejdsliv har hun rejst til mange spændende og anderledes steder i verden. Tag med på en rejse til Papua Ny Guinea i de første polynesieres fodspor og til de transsylvanske bjerge, hvor handlende rejste igennem efter guld, rav og blå glasperler i bronzealderen.

Undervejs vil Jeanette Varberg fortælle om vovede sejladser, om at vandre op gennem underjordiske floder og blive jagtet af en haj på åbent hav. Det bliver ikke kedeligt, og det er et mere personligt foredrag fyldt med humor og gode røverhistorier.

Nordboernes fodspor


Det er en af middelalderens helt store gåder. Hvor blev vikingernes efterkommere i Grønland af? Det sidste skriftlige livstegn fra nordboerne er fra den 16. september 1408, da et par blev gift i Hvalsø Kirke dybt inde i Østerbygdens fjorde. Siden forsvandt de uden at efterlade sig så meget som et brev eller andre livstegn. I hundredvis af ruiner ligger spredt i Vestgrønlands fjordsystemer. De forladte gårde står som tomme skaller om et glemt liv.

I Jeanette Varbergs arbejde med at skrive en bog om vikingetiden indså hun hurtigt, at hvis hun skulle forstå, hvad der skete så højt mod nord, så var det nødvendigt at rejse derop og opleve landet selv og sejle på de fjorde, som vikingerne kom til for mere end 1000 år siden. Jeanette tog sin mand og børn med. De skulle rejse i nordboernes fodspor fra Østerbygden i Sydvestgrønland til Vesterbygden ved Nuuk længere mod nord.

Foredraget handler om at rejse i Grønland og ikke mindst om, hvordan vikingerne kom hertil, rejste videre til Amerika, mødte iniut-folket og i sidste ende forsvandt.

MeToo, kvinder og magt


Vi ligger stadig under for et kvindesyn, som igennem årtusinder har gennemstrømmet de store verdensreligioner, der i høj grad er udviklet i en tid, hvor politisk, maskulin magt og krig definerede dagsordenen.   

"Historien giver os en milliard muligheder for scenarier, som kunne have været sket, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke, hvad nu hvis kvinderne i de første kristne menigheder havde vundet deres kamp for ligestilling, og kvindelige præster var blevet tilladt for næsten 2000 år siden? Der var faktisk flere generationer af kvinder, som havde indflydelse, før mændene lukkede adgangen til magten for kvinderne igen. Var det ikke sket, så havde den vestlige verdens kvindesyn været fundamentalt anderledes. Derfor er det også vigtigt at holde fast i ligestillingsdebatten i dag og udfordre de gamle kønsroller og sædvaner." - Jeanette Varberg.

Foredraget tager fat om roden på ligestillingen og trækker perspektivet helt tilbage i fortiden, for at se hvordan mennesker har levet sammen før og dermed åbne op for en diskussion af, hvordan vi skal leve sammen i fremtiden.


Åndens spor


Følg åndens spor gennem hele vores fortid. Troen har altid været nærværende i barsk verden fra istiden til i dag.

For rundt regnet 100.000 år siden udviklede homo sapiens – det vil sige det moderne menneske (altså os) – en evne til at tænke abstrakt og udtrykke sig gennem fortællinger og komplicerede samtaler, der omhandlede mere end kun praktiske her og nu beskeder. Den kognitive revolution skabte en art, som ved hjælp af intelligens rykkede fra den mellemste del af fødekæden og op i toppen. Selvom vi ikke repræsenterede flere hundrede kilo ren muskelkraft, tænder og klør som eksempelvis løver, der var evolutionært forfinet gennem mange hundrede tusinder af år, så kunne vi med vores intelligens matche rovdyrenes råstyrke.

Med intelligensen kom også en erkendelse og forståelse af den verden, vi bevægede os i, og spørgsmål om liv, død og åndelighed dukkede op som en naturlig bivirkning af en større hjerne.

Det næste spørgsmål er helt naturligt, hvordan arkæologerne kan påvise abstrakte tanker i ting efterladt i huler, i jorden og malet på klipper?

Inden for den religionshistoriske forskning er der stor enighed om, at de tanker og forestillinger mennesket skaber omkring abstrakte fortællinger, religiøse forestillinger og fornemmelser for en åndrig verden, man ikke kan se, ofte bliver udtrykt gennem kunst og i ting.

Kunsten gør det uhåndgribelige nærværende, det bliver et fokus for vores tanker. Og når en ting udtrykker vores tro, kan dets fysiske nærvær give styrke. Som et simpelt kors, en bedekrans eller en torshammer.

Det værste år at være i live i…


Siden tidernes morgen har mennesket vandret i skyggen af store naturkatastrofer. Mange gange har et voldsomt vulkanudbrud tvunget civilisationer ud på kanten af udryddelse, og sandsynligheden for at en supervulkan går i udbrud inden for en nær fremtid er stor nok.

Epidemier, klimaforandringer, naturkatastrofer og krig er ikke noget nyt, men et vilkår mennesket altid har skullet leve med. Men det er sjældent, at civilisationer har formået at styre igennem kriserne. Det kan man se mange arkæologiske eksempler på lige fra da ”Fimbulvinteren” brød ud i år 536 og sænkede jordens temperatur med 2 grader på grund af et vulkanudbrud, til klimaforandringer i 800-tallet, som førte til at regnbælterne flyttede sig væk fra Mellemamerika og tvang maya-folket til at forlade deres megabyer i junglen.

Ved at se på de mange udfordringer, som mennesket har stået overfor i fortiden, så kan vi måske forudsige og nå at reagere på fremtidens klimascenarier. Vores jord er ældgammel, klimabælter, kontinenter og vulkaner har gang på gang radikalt ændret på livsbetingelserne. Så ved at kende konsekvenserne af dem vil vi stå stærkere i fremtiden.


Kontakt

Du skal være velkommen til at udfylde formularen, hvis du har et spørgsmål eller en forespørgsel til mine foredrag.

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Du kan også kontakte os på 35 12 12 99 for booking eller [email protected]